Sunday, June 13, 2021
No menu items!
Home Isu Semasa Dalam Negara IBU MENGANDUNG, MENYUSUKAN BAYI DIBERI VAKSIN TERTENTU

IBU MENGANDUNG, MENYUSUKAN BAYI DIBERI VAKSIN TERTENTU

KUALA LUMPUR: Ibu mengandung dan menyusukan anak boleh mengemas kini butiran status masing-masing pada aplikasi MySejahtera.

Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin, ketika mengumumkan perkara itu berkata golongan terbabit kini boleh memasukkan beberapa butiran berkaitan status kandungan mereka seperti tahun dan bulan jangkaan kelahiran anak.

Menerusi butiran yang dinyatakan susulan penerapan ciri-ciri baharu dalam MySejahtera, beliau berkata, pertimbangan sewajarnya akan dibuat bagi menentukan jenis vaksin bersesuaian untuk ibu mengandung dan menyusukan anak.

“Janji temu anda akan bersandarkan vaksin yang sesuai di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) tertentu,” katanya menerusi Twitter, hari ini.

Berdasarkan tangkap layar yang dikongsikan Khairy, butiran berkaitan kandungan dan status penyusuan kini disertakan di bawah kemas kini alamat rumah, dalam ruangan vaksinasi, dekat aplikasi MySejahtera.

Kesemua butiran berkenaan, termasuk alamat semasa, status kandungan dan penyusuan akan dipaparkan pada bahagian penilaian pemilik akaun MySejahtera.

Dalam perkembangan lain, Khairy berkata perakuan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) terhadap vaksin Sinovac, semalam bakal melonjakkan keyakinan rakyat Malaysia terhadap keberkesanan pelalian yang dihasilkan syarikat farmaseutikal berpangkalan di Beijing, China itu.

“Perakuan antarabangsa ini berupaya memacu keyakinan kita, memandangkan sebanyak 18 peratus daripada penduduk di Malaysia dijangka meraih manfaat daripada suntikan 12 juta dos Sinovac.

“Ia selamat dan berkesan,” katanya.

WHO menerusi kenyataan semalam memaklumkan bahawa vaksin Sinovac-CoronaVac diperakui untuk kegunaan kecemasan, sekali gus memberi jaminan yang selama ini dinantikan negara, pembiaya, agensi perolehan dan komuniti di seluruh dunia.

Hasil penelitian badan berkenaan, vaksin Sinovac menepati standard antarabangsa dari segi keselamatan, keberkesanan dan pengeluaran. – BH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

GUNA DUIT SYILING 1 SEN BAYAR NAFKAH ANAK

RICHMOND, VIRGINIA – Seorang lelaki di Amerika Syarikat melonggokkan berpuluh-puluh ribu duit syiling satu sen bernilai AS$5,000 (RM20,544) di hadapan rumah bekas isterinya sebagai...

KHEMAH BESAR: ITU PANDANGAN PKR – GUAN ENG

PETALING JAYA: Pakatan Harapan (PH) tidak terlibat dalam perbincangan mengenai kerjasama politik antara DAP, PKR, Parti Amanah Negara (Amanah) dan UMNO di bawah satu...

JANGAN TERPEDAYA, ADA PAKEJ TIPU HAJI, UMAH

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengesan satu bentuk penipuan berkaitan pakej haji, umrah dan badal haji bagi tahun 2021 yang ditawarkan beberapa agensi...

WANITA SUDAH DIKEBUMIKAN PULANG KE RUMAH

NEW DELHI: Seorang warga emas dari India yang disangka sudah meninggal dunia akibat Covid-19, dilaporkan pulang ke rumahnya dua minggu selepas upacara pengebumiannya. Lapor Mirror,...

Recent Comments

Enable Notifications    Ok No thanks