Sunday, June 13, 2021
No menu items!
Home Isu Semasa Dalam Negara AGONG NASIHAT RAKYAT DUDUK RUMAH

AGONG NASIHAT RAKYAT DUDUK RUMAH

KUALA LUMPUR – Yang di-Pertuan Agong yang menzahirkan kebimbangan dengan situasi terkini wabak Covid-19 menasihati rakyat untuk berada di rumah dan tidak keluar jika tiada keperluan mendesak.

Langkah tersebut. akan membantu petugas barisan hadapan mengekang rantaian jangkitan Covid-19 di negara ini dengan berkesan.

Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Sultan Ahmad Shah turut mengulangi nasihat baginda supaya rakyat mengutamakan keselamatan dan kesihatan diri serta keluarga dengan sentiasa berdisiplin mematuhi larangan-larangan dan arahan-arahan terkini yang ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) bagi mengelakkan negara ini dibadai tsunami Covid-19 seperti yang berlaku di Asia Selatan dan Eropah.

“Masyarakat secara umumnya dilarang sama sekali untuk merentas negeri dan daerah mengikut keputusan MKN dan Kementerian Kesihatan.

“Perkara ini selaras dengan prinsip menjaga kemaslahatan ummah dan juga Hifzu AnNaf,” katanya baginda menerusi kenyataan media oleh Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Datuk Indera Ahmad Fadil Shamsuddin susulan keputusan kerajaan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara mulai esok hingga 7 Jun 2021.

Baginda turut menzahirkan harapan agar kerajaan, sektor swasta, pertubuhan bukan kerajaan dan rakyat melipatgandakan lagi usaha yang sedang dan akan dilakukan untuk melandaikan kes positif harian wabak ini yang telah memberi kesan kepada semua pihak tanpa mengira latar belakang.

Menurut Yang di-Pertuan Aging, baginda mat memahami keluh kesah rakyat di peringkat akar umni yang terjejas teruk akibat penularan Covid-19.

Lantaran itu, baginda turut menzahirkan harapan agar masalah dan kelangsungan hidup ditangani dan dipelihara oleh kerajaan dan semua pihak yang bertanggungjawab.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

GUNA DUIT SYILING 1 SEN BAYAR NAFKAH ANAK

RICHMOND, VIRGINIA – Seorang lelaki di Amerika Syarikat melonggokkan berpuluh-puluh ribu duit syiling satu sen bernilai AS$5,000 (RM20,544) di hadapan rumah bekas isterinya sebagai...

KHEMAH BESAR: ITU PANDANGAN PKR – GUAN ENG

PETALING JAYA: Pakatan Harapan (PH) tidak terlibat dalam perbincangan mengenai kerjasama politik antara DAP, PKR, Parti Amanah Negara (Amanah) dan UMNO di bawah satu...

JANGAN TERPEDAYA, ADA PAKEJ TIPU HAJI, UMAH

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengesan satu bentuk penipuan berkaitan pakej haji, umrah dan badal haji bagi tahun 2021 yang ditawarkan beberapa agensi...

WANITA SUDAH DIKEBUMIKAN PULANG KE RUMAH

NEW DELHI: Seorang warga emas dari India yang disangka sudah meninggal dunia akibat Covid-19, dilaporkan pulang ke rumahnya dua minggu selepas upacara pengebumiannya. Lapor Mirror,...

Recent Comments

Enable Notifications    Ok No thanks