Friday, October 2, 2020
No menu items!
Home Isu Semasa Dalam Negara Lebih 400 pemilik syarikat pengawal keselamatan dipajak

Lebih 400 pemilik syarikat pengawal keselamatan dipajak

Lebih 400 pemilik syarikat pegawal keselamatan di negara ini dipercayai menyewakan lesen syarikat mereka kepada pihak ketiga bagi mengendalikan perkhidmatan itu.

Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan berkata, tindakan itu menyebabkan operasi industri berkenaan diihat kurang selamat selain tidak mematuhi piawaian yang betul.

Menurut beliau, perkara itu amat membimbangkan memandangkan operasi syarikat pihak ketiga itu tidak melalui proses yang ditetapkan termasuk semakan latar-belakang pekerja.

“Sebanyak 800 syarikat berkenaan telah berdaftar dengan Kementerian Dalam Negeri (KDN), namun hanya lebih 300 syarikat sahaja yang benar-benar menjalankan beroperasi itu dengan cara yang betul.

“Selebihnya mereka dipercayai menyewa lesen itu kepada pihak ketiga dan ada juga pihak ketiga menyewa lesen itu kepada pihak lain.

“Jadi tidak mustahil pengawal keselamatan yang dipilih pihak tertentu dari kalangan warga asing lain meskipun kerajaan menetapkan hanya rakyat Nepal sahaja dibenarkan,” katanya ketika ditemui pemberita di sini pada Isnin.

– Awani

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

K’jaan Johor setuju bayar pampasan RM5.2 juta pada masyarakat Orang Laut Seletar

Kerajaan negeri Johor dan Orang Laut Seletar di Stulang Laut tulang Laut mencapai persetujuan dengan kerajaan akan membayar RM5.2 juta sebagai pampasan untuk tanah...

‘Mula-mula kata negatif, sekarang positif pula’ – Adun Ayer Limau

Ayer Keroh: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Ayer Limau, Datuk Amiruddin Yusof mendakwa ujian saringan Covid-19 yang dijalankan ke atasnya di Pejabat Kesihatan Daerah...

Penyeludup masih degil, guna lorong tikus bawa masuk PATI

KUALA LUMPUR – Aktiviti penyeludupan masuk pendatang asing tanpa izin (PATI) menerusi sempadan negara ini masih aktif, walaupun hampir setiap hari pasukan keselamatan membuat...

Lelaki dakwa ceroboh bilik kawalan CCTV kerana lapar dipenjara 14 hari

KUALA LUMPUR, 1 Okt -- Seorang lelaki yang mendakwa menceroboh bilik kawalan kamera litar tertutup (CCTV) di Kompleks Dayabumi kerana lapar, dijatuhi hukuman penjara...

Recent Comments

Enable Notifications    Ok No thanks