Friday, October 2, 2020
No menu items!
Home Isu Semasa Dalam Negara Lima individu dikaitkan kes pencemaran air Selangor akan dituduh esok

Lima individu dikaitkan kes pencemaran air Selangor akan dituduh esok

 

KUALA LUMPUR: Polis telah menyerahkan kertas siasatan kepada Pejabat Peguam Negara bagi proses pertuduhan terhadap lima individu berkaitan kes pencemaran air di Selangor baru-baru ini.

Perkara itu dimaklumkan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, Datuk Fadzil Ahmat dalam kenyataan ringkas pada Isnin.

Menurutnya, empat individu terbabit merupakan Ahli Lembaga Pengarah Syarikat dan seorang pengurus kilang yang ditahan sebelum ini.

Jelasnya, pertuduhan pertama ke atas lima individu tersebut dibawah Seksyen 430 Kanun Keseksaan yang akan dibacakan bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan.

“Sementara itu, pertuduhan kedua ke atas lima tangkapan ini adalah dibawah Seksyen 25 Akta Kualiti Alam Sekitar 1974 yang dibacakan bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan,” katanya.

Seramai empat lagi tangkapan ujarnya telah dibebaskan dengan bon dibawah Seksyen 118 Kanun Tatacara Jenayah untuk dijadiakan saksi.

Kesemua pertuduhan itu akan dilakukan pada 15 September (Selasa) di Mahkamah Seksyen Selayang.

Baru-baru ini kehidupan jutaan pengguna di sekitar Lembah Klang dan Selangor menghadapi gangguan bekalan air berikutan pencemaran di Sungai Selangor yang menyebabkan empat buah Loji Rawatan Air (LRA) iaitu LRA Sungai Selangor, Fasa 1, 2 dan 3 serta LRA Rantau Panjang, dihentikan.

 

– Awani

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

K’jaan Johor setuju bayar pampasan RM5.2 juta pada masyarakat Orang Laut Seletar

Kerajaan negeri Johor dan Orang Laut Seletar di Stulang Laut tulang Laut mencapai persetujuan dengan kerajaan akan membayar RM5.2 juta sebagai pampasan untuk tanah...

‘Mula-mula kata negatif, sekarang positif pula’ – Adun Ayer Limau

Ayer Keroh: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Ayer Limau, Datuk Amiruddin Yusof mendakwa ujian saringan Covid-19 yang dijalankan ke atasnya di Pejabat Kesihatan Daerah...

Penyeludup masih degil, guna lorong tikus bawa masuk PATI

KUALA LUMPUR – Aktiviti penyeludupan masuk pendatang asing tanpa izin (PATI) menerusi sempadan negara ini masih aktif, walaupun hampir setiap hari pasukan keselamatan membuat...

Lelaki dakwa ceroboh bilik kawalan CCTV kerana lapar dipenjara 14 hari

KUALA LUMPUR, 1 Okt -- Seorang lelaki yang mendakwa menceroboh bilik kawalan kamera litar tertutup (CCTV) di Kompleks Dayabumi kerana lapar, dijatuhi hukuman penjara...

Recent Comments

Enable Notifications    Ok No thanks