Wednesday, November 25, 2020
No menu items!
Home Isu Semasa Dalam Negara Gerakan berhajat sertai Perikatan Nasional

Gerakan berhajat sertai Perikatan Nasional

SEREMBAN: Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) sudah menyatakan hasrat kepada Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk menjadi salah satu parti gabungan dalam Perikatan Nasional (PN).

Presiden Gerakan, Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai berkata, keputusan untuk menyertai PN itu telah dipersetujui Jawatankuasa Pusat Gerakan dan parti itu kini hanya menanti jawapan daripada Perdana Menteri ataupun pihak PN mengenai perkara tersebut.

“Gerakan sudah menunjukkan hasrat kepada Perdana Menteri bahawa ingin bersama PN dan peranan yang Gerakan akan mainkan dalam gabungan itu ialah Gerakan sebuah parti berbilang kaum, agama dan budaya. Ini akan membawa peranan yang cukup penting.

“Hasrat dan niat ini sudah dibawa ke mesyuarat jawatankuasa pusat yang diadakan pada bulan Mei lalu dan perkara itu telah dipersetujui. Kini, kita tunggu sahaja (jawapan) daripada Perdana Menteri atau PN, biarkan Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah selesai dahulu,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas merasmikan Persidangan Perwakilan Negeri Ke-45 dan Wanita dan Pemuda Ke-33 Gerakan Negeri Sembilan di sini hari ini.

Yang hadir sama, Pengerusi Perhubungan Gerakan Negeri Sembilan, Datuk Choong Vee Hing.

Sementara itu, Hoe Chai berkata, bagi menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) Gerakan hanya akan bertanding di kerusi yang dirasakan boleh dimenangi sahaja.

“Selepas Gerakan keluar daripada Barisan Nasional (BN) memang kerusi yang kita boleh bertanding itu adalah dibawah keputusan kami sendiri tetapi kali ini kerana sumber adalah terhad, oleh itu kami mesti pastikan bahawa kami bertanding di kerusi-kerusi yang kami agak boleh menang dalam PRU-15 akan datang.

“Oleh itu, kami akan buangkan cara-cara yang tradisi, tidak ada lagi kata-kata seperti ‘ini kawasan kita, ini kawasan Gerakan,’ tidak ada lagi, sesiapa mahu bertanding, kena bertanding dan menangkan kawasan itu untuk kembali kepada parti Gerakan,” katanya.

Tambahnya, Gerakan sudah memulakan persiapan untuk bersedia bagi menghadapi PRU-15 kerana baginya pilihan raya umum tersebut akan menjadi penentu ‘hidup atau mati’ parti Gerakan dalam arena politik negara.

“Saya sudah katakan banyak kali, ini adalah survival, apa pun terjadi kami mesti menang pada pilihan raya yang akan datang, kita mesti pecahkan angka kosong, kami mesti pastikan kami bersedia sepenuhnya untuk PRU-15 akan datang,” katanya.

– Utusan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Sindiket penyeludupan dipercayai serang anggota PGA

Padang Besar: Sindiket penyeludupan dipercayai menjadi dalang serangan ke atas dua anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang bertugas di pos sempadan Malaysia-Thailand dekat sini,...

Trump hampir akui kekalahan

WASHINGTON: Presiden Donald Trump hampir mengakui kekalahan dalam pilihan raya Presiden selepas agensi kerajaan yang bertanggungjawab melicinkan proses peralihan kuasa Joe Biden ke Rumah...

MENINGGAL SEBELUM SEMPAT JUMPA ISTERI, ANAK-ANAK

JOHOR BAHRU: Hasrat seorang isteri yang terkandas lebih lapan bulan di Singapura untuk bertemu dengan suaminya di sini tidak kesampaian apabila lelaki itu meninggal...

Jangan perlekeh kuasa 7.6 juta ahli aktif KWSP Artikel Penuh

SHAH ALAM - Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan bertembung dengan satu lagi kumpulan pada Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang. Ahli Majlis Tertinggi...

Recent Comments

Enable Notifications    Ok No thanks