Wednesday, May 12, 2021
No menu items!
Home Isu Semasa Ekonomi S'pura tidak akan kembali ke keadaan sebelum COVID-19, kata Chan Chun Sing

S’pura tidak akan kembali ke keadaan sebelum COVID-19, kata Chan Chun Sing

SINGAPURA: “Kita tidak akan kembali ke keadaan sebelum COVID-19… Kita perlu menetapkan hala tuju yang baru sekarang,” kata Menteri Perdagangan dan Perusahaan (MTI) Chan Chun Sing pada Selasa (11 Ogos), selepas Singapura mengumumkan apa yang disifatkannya sebagai “prestasi sukuan terburuk dalam rekod”.

“Dari segi konteks, ia adalah prestasi sukuan terburuk dalam rekod. Ini bermakna ramalan bagi 2020 menjejas pertumbuhan kukuh yang diraih sepanjang dua hingga tiga tahun yang lalu.

Menteri Perdagangan dan Perusahaan (MTI) Chan Chun Sing

“Data ini mencerminkan kesan COVID-19 serta kesan-kesan lain yang mempengaruhi ekonomi sejagat dan kedudukan kita dalam rantaian nilai global,” kata Encik Chan dalam satu sidang media.

Menteri itu turut mendedahkan bahawa sesetengah pihak mungkin mengharapkan kebangkitan yang pantas dan dapat kembali ke “normal lama”, hakikatnya “kita tidak akan dapat kembali ke keadaan sebelum COVID-19” dan pemulihan akan mengambil masa dan “berkemungkinan tidak akan berjalan lancar”.

“DUNIA SUDAH BANYAK BERUBAH”

Chan juga menarik perhatian kepada perubahan-perubahan ketara di peringkat global yang menjangkaui penularan pandemik ini.

Persekitaran geopolitik yang membolehkan Singapura berkembang sepanjang 50 tahun yang lalu sudah berubah.

“Ketegangan antara kuasa-kuasa besar semakin meningkat,” katanya.

Chan berkata beliau berharap isu-isu geopolitik tidak akan mencetuskan “konflik secara terbuka, sekali gus menjadikan seluruh dunia tidak stabil”.

“Kita harus mengelakkan daripada terperangkap dalam konflik antara kuasa-kuasa besar atau terjerat dalam dunia yang berpecah belah dalam hubungan perdagangan dan piawai teknologi,” katanya.

Chan juga menarik perhatian kepada bagaimana ciri-ciri pekerjaan sudah berubah.

“Dengan aturan bekerja dari rumah, lebih banyak peluang pekerjaan antarabangsa akan wujud untuk para pekerja kita. Ini bermakna pekerja-pekerja lain, di negara-negara lain, juga boleh menjalankan tugas dari rumah mereka.

“Anda mungkin melihat sesetengah pekerjaan di ibu pejabat serantau yang berpangkalan di sini diiklankan sebagai “boleh bekerja di Singapura” atau “boleh bekerja secara online’. Ini akan menjejas banyak pekerjaan PMET, yang boleh dilakukan secara maya atau melalui automasi dan Kecerdasan Buatan (AI),” katanya.

Akhir sekali, perubahan pada ekonomi “akan menimbulkan lebih banyak pergeseran masyarakat dan tekanan” – antara mereka yang berkelebihan dan mereka yang kurang bernasib baik, antara warga asing dan rakyat tempatan, dan juga antara rakyat Singapura dan penduduk tetap, kata Chan.

ARAH KE HADAPAN

“Kita belum lagi mempunyai jawapan kepada semua ini dan hakikatnya, keadaan berubah dengan begitu pantas, tanpa disedari, dan kita tidak boleh berpeluk tubuh saja,” kata  Chan sambil menambah bahawa Pemerintah akan bekerjasama dengan rakyat untuk “membantu mereka memahami tentang perubahan itu dan melaksanakannya sebaik mungkin”.

Dalam masa beberapa bulan akan datang, Pemerintah akan memberikan “kemas kini” berhubung situasi ekonomi dan pekerjaan “berdasarkan sektor”, kata Chan.

“Kita akan melibatkan kesatuan, persatuan perdagangan dan para majikan. Kita akan bertemu dengan syarikat-syarikat daripada pelbagai sektor, bekerjasama dengan kesatuan dan perusahaaan, membincangkan bersama mereka tentang perubahan itu dan menetapkan hala tuju bagi mengatasi krisis ini,” katanya.

– Berita Mediacorp

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

BAKAL WUJUD PERIKATAN 3.0?

PETALING JAYA: Corak politik negara bakal berubah apabila wujud gambaran UMNO bakal membentuk jajaran politik baharu dinamakan Perikatan 3.0 pada Pilihan Raya Umum Ke-15...

AGONG NASIHAT RAKYAT DUDUK RUMAH

KUALA LUMPUR – Yang di-Pertuan Agong yang menzahirkan kebimbangan dengan situasi terkini wabak Covid-19 menasihati rakyat untuk berada di rumah dan tidak keluar jika...

NAJIS LEMBU BOLEH HINDAR JANGKITAN COVID-19?

ORANG ramai di India digesa untuk tidak mengamalkan rawatan tradisi menggunakan najis lembu yang dipercayai boleh menghindari daripada jangkitan virus COVID-19. Para doktor berkata, tiada...

SAYA ADA TERIMA DUIT DARIPADA NAJIB – IBRAHIM

KUALA LUMPUR: Datuk Ibrahim Ali hari ini membuat pengakuan pernah menerima sekeping cek peribadi daripada bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak. Bagaimanapun, Presiden...

Recent Comments

Enable Notifications    Ok No thanks