Wednesday, September 30, 2020
No menu items!
Home Pendidikan Buat ujian khas pilih pelajar ke sekolah berasrama penuh

Buat ujian khas pilih pelajar ke sekolah berasrama penuh

KUALA LUMPUR: Kementerian Pendidikan disaran merangka ujian khas untuk memilih pelajar ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP), Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA), Maktab Tentera Diraja (MTD) atau Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) bagi sesi 2021.

Ia susulan keputusan kerajaan membatalkan UPSR dan Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) bagi 2020 berikutan penularan wabak COVID-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang bermula 18 Mac lalu.

Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP), Aminuddin Awang, berkata ujian khas berkenaan boleh mengadaptasi konsep digunakan MRSM selama ini dalam proses pengambilan pelajar ke institusi pendidikan itu.

“Kerajaan juga disyor supaya menitikberatkan faktor kemiskinan luar bandar dalam menentukan kriteria pengambilan pelajar ke SBP, SMKA, MTD atau MRSM,” katanya ketika dihubungi BH, hari ini.

Beliau berkata, proses pengambilan pelajar ke SBP, SMKA, Maktab Tentera Diraja (MTD) atau MRSM bagi sesi tahun depan tidak berdepan masalah walaupun UPSR dibatalkan kerana ada kriteria lain ditetapkan.

Bagi murid sekolah rendah, katanya, mereka perlu memenuhi kriteria ditetapkan dalam empat pentaksiran berasingan yang dilakukan secara berterusan mulai Tahun 4 untuk layak memasuki SBP, SMKA, MTD atau MRSM.

Empat pentaksiran berkenaan, katanya, ialah Pentaksiran Aktiviti Jasmani, Sukan dan Kokurikulum (PAJSK); psikometrik; bilik darjah dan keputusan UPSR.

“Penilaian murid untuk kelayakan memasuki SBP, SMKA, MTD atau MRSM masih ada dan tiada masalah untuk melalukan proses pengambilan walaupun UPSR dibatalkan pada tahun ini,” katanya.

Pada 15 April lalu, Kementerian Pendidikan dilapor akan memperkenalkan kaedah baharu bagi tujuan pengambilan pelajar ke SBP, SMKA, MTD atau MRSM yang tidak hanya tertumpu kepada prestasi akademik.

Terdapat lebih 450,000 calon UPSR dan kira-kira 440,000 calon PT3 tahun ini.

Dalam perkembangan berkaitan, Aminuddin memaklumkan, pihaknya belum mengadakan perbincangan dengan Kementerian Pendidikan untuk mengesyorkan tarikh sesuai bagi pembukaan semula sekolah rendah.

Kementerian Pendidikan juga, katanya, belum memberi sebarang makluman atau jangkaan berhubung tempoh pembukaan semula sekolah rendah.

“Ia susulan kekangan dihadapi Kementerian Pendidikan ekoran penularan COVID-19, selain perlu menunggu keputusan Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Negara berhubung isu berkenaan.

“Kita berharap sekolah rendah dapat dibuka kepada murid tahap dua, khususnya bagi murid Tahun 6 supaya ada kesinambungan untuk mereka memasuki ke sekolah menengah nanti.

“Kita berharap pembukaan sekolah rendah bagi kumpulan sasar ini dapat dibuat pada September ini. Guru juga sudah bersedia untuk meneruskan proses pengajaran dan pembelajaran,” katanya.

– BH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Sultan Johor terima menghadap Pesuruhjaya Tinggi British

JOHOR BAHRU : Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berkenan menerima mengadap Pesuruhjaya Tinggi British ke Malaysia, Charles Hay di Istana Bukit Serene di...

UMNO, BN Tidak Puas Hati? Mana Ada – Ketua Menteri Sabah

KOTA KINABALU: Tiada isu pemimpin UMNO dan Barisan Nasional (BN) tidak berpuas hati mengenai agihan portfolio Kabinet Negeri Sabah yang baharu. Ketua Menteri Sabah, Datuk...

Penyamun panik, cubaan merompak gagal

SUSPEK melarikan diri selepas cubaan samun gagal. (Gambar kanan) Rakaman cubaan samun di kaki lima sebuah bank di pekan Batu Gajah yang tular. FOTO...

PN, BN perlu cari titik pertemuan sebelum PRU-15

Seremban: Perlu ada perbincangan lebih awal di antara Perikatan Nasional (PN) dan Barisan Nasional (BN) bagi mengelakkan timbul kemelut seperti isu pelantikan Ketua Menteri...

Recent Comments

Enable Notifications    Ok No thanks