Wednesday, August 5, 2020
No menu items!
Home Isu Semasa Dalam Negara Tindakan soal siasat boleh ditafsir sebagai ugutan - Sivarasa

Tindakan soal siasat boleh ditafsir sebagai ugutan – Sivarasa

Ahli Parlimen Sungai Buloh R Sivarasa berkata bahawa tindakan soal siasat oleh pihak polis terhadap kenyataan yang dibuat olehnya tahun lepas berhubung isu tangkapan berkaitan Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) boleh ditafsirkan sebagai satu ugutan.

“Pendirian saya berkenaan tangkapan-tangkapan tersebut tidak berubah. Saya masih berpendapat tindakkan itu adalah tidak perlu, satu penyalahgunaan kuasa dan bermotif politik dengan mensasarkan pemimpin DAP.

“Seluruh dunia tahu bahawa LTTE sudah dihancurkan di Sri Lanka pada tahun 2009 dan tidak lagi aktif.

“Tindakan soal siasat begini oleh pihak berkuasa boleh ditafsirkan sebagai satu ugutan terhadap pengkritik kerajaan atau agensi-agensi atau kumpulan-kumpulan di dalamnya,” katanya pada satu kenyataan hari ini.

Terdahulu, petang tadi pemimpin PKR itu dipanggil ke Bukit Aman untuk diambil keterangan berhubung kenyataannya di sebuah laman portal pada 27 November 2019, berkenaan tangkapan 12 orang termasuk pimpinan DAP.

Pada November tahun lalu, Sivarasa yang ketika itu menjadi timbalan menteri pembangunan luar bandar, mencadangkan bahawa “daulah terpendam” memainkan peranan dalam keputusan untuk mendakwa 12 individu atas kaitan dengan LTTE, kumpulan pemisah Sri Lanka yang tidak lagi aktif dan dikelaskan sebagai pengganas oleh kerajaan.

“Bila menjawab soalan daripada wartawan Malaysia Insight pada masa itu, saya memberi pandangan bahawa tangkapan dan dakwaan 12 orang ini adalah tindakan oleh “deep state” (daulah terpendam) dalam kerajaan yang bertujuan untuk mencemarkan imej Pakatan Harapan dan mengurangkan sokongan kita.

“Inilah tajuk siasatan hari ini yang berlaku hampir lapan bulan selepas ulasan saya,” katanya.

“Saya anggap ulasan saya sebagai ulasan yang munasabah dan wajar dalam kapasiti saya sebagai seorang ahli parlimen dan timbalan menteri (pada masa itu) dalam gabungan PH,” katanya.

Tambahnya, tindakan menyoal siasat pengkritik kerajaan adalah tidak baik untuk negara dan hak bersuara perlu didokong oleh kerajaan.

– malaysiakini

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

UMNO tidak harus dilihat cuba pengaruhi institusi kehakiman – Khairy Jamaluddin

KUALA LUMPUR: : UMNO sebagai parti pendokong aspirasi Melayu dan Islam di negara ini, tidak seharusnya dilihat cuba mempersoalkan integriti institusi kehakiman di negara ini,...

UMNO harus ‘move on’, jangan nafikan mesej saya – Khairy Jamaluddin

  KUALA LUMPUR: : Masih ada yang mahu bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak kembali menjadi Presiden UMNO, walaupun beliau sudah didapati bersalah di...

Lebih 20,000 pendatang tanpa izin dihantar pulang tahun ini – Hamzah

KUALA LUMPUR, 4 Ogos -- Sebanyak 20,297 pendatang tanpa izin yang ditahan di depot-depot imigresen di negara ini dihantar pulang ke negara masing-masing sejak awal Januari hingga 24...

Luqman Hakim Jauh Tinggalkan Pemain Lain Dalam Undian “Golden Boy” 2020

Penyerang skuad B-19 tahun negara, Luqman Hakim Shamsuddin jauh meninggalkan pemain lain dalam undian bagi anugerah Golden Boy 2020 yang dijalankan oleh media terkenal...

Recent Comments