Tuesday, September 29, 2020
No menu items!
Home Sukan Bola Sepak Serie A Mungkin Tidak Dapat Ditamatkan Kerana Gelombang Kedua Koronavirus

Serie A Mungkin Tidak Dapat Ditamatkan Kerana Gelombang Kedua Koronavirus

Serie A berdepan dengan kemungkinan liga mereka musim ini akan dihentika awal dan tidak ada juara.

Ini selepas kerajaan Itali memberikan amaran, potensi gelombang kedua covid-19.

Persatuan Bola Sepak Itali, FIGC turut mengumumkan perkara itu kepada semua rakan kongsi mereka.

Lalu, pada Isnin, kerajaan mencadangkan agar FICG menggunkan kaedah play off untuk menentukan kedudukan akhir dalam liga.

Cadangan itu telah dibantah oleh beberapa kelab. Oleh sebab itu Serie A mungkin akan dibatalkan jika majoriti daripada kelab membantah cadangan play off.

Ini bermakna tiada juara akan dinobatkan. Dan mereka akan membincangkan tentang pemberian slot ke kejohanan Eropah pada musim hadapan.

Ada juga cadangan untuk mengira mata dengan purata mata di home dan away untuk menentukan kedudukan akhir. Kaedah ini juga memungkinkan tiada juara akan dinobatkan kerana ianya lebih kepada menentukan slot ke Eropah.

Apapun, masih belum ada kata putus lagi berkenaan dengan perkara ini.

Serie A diwar warkan akan bersambung pada 20 Jun 2020, setelah digantung sejak 9 Mac yang lalu. Serie A sebelum ini merancang untuk menamatkan musim menjelang 2 Ogos.

Serie A masih ada 12 pusingan lagi untuk dimainkan. Juventus berada di puncak liga dalam usaha mereka mahu menamatkan saingan selaku juara bertahan sebanyak 9 kali berturut – turut.

Namun mereka cuma ada kelebihan 1 mata daripada Lazio di tangga kedua.

serie a

Jika Serie A musim ini tidak dapat disambung semula pada 20 Jun ini, maka FIGC akan menjadikan tarikh akhir liga mula disambung semula pada 10 Julai.

Dan jika ia tak dapat dimulakan semula pada tarikh itu, bermakna Serie A mungkin akan dibatalkan mahupun ditamatkan awal dengan memilih method untuk menentukan kedudukan liga.

Sama ada ia dibatalkan tanpa pemenang atau kaedah lain seperti play off.

– vocketfc

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Ratusan lagi pekerja AirAsia dijangka akan diberhentikan

KUALA LUMPUR: Syarikat penerbangan tambang rendah, AirAsia Bhd berkemungkinan melaksanakan pusingan terbaharu langkah pemberhentian beratus-ratus pekerjanya dalam usaha untuk terus bertahan dalam industri yang...

Bersatu jangan melampau, berpakat biar jujur – Asyraf Wajdi

KUALA LUMPUR – Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) diingatkan tidak melampaui batas setelah sekian lama UMNO bertolak ansur dalam membentuk kerajaan Pusat dan kerajaan...

Angka korban COVID-19 global jangkaui 1 juta

PARIS: Angka kematian global akibat pandemik COVID-19 yang mula dikesan di China kurang setahun lalu sebelum merebak ke seluruh dunia kini melepasi satu juta...

Tukar nama Jalan Raja Laut ke Jalan Palestin: Annuar minta DBKL beri penjelasan

KUALA LUMPUR – Tan Sri Annuar Musa menuntut Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) memberikan penjelasan berhubung keputusan pihak berkuasa tempatan itu menukar nama Jalan...

Recent Comments

Enable Notifications    Ok No thanks